Tiesj Benoot wil verder groeien bij nieuwe team

door
Belga
Leestijd 3 min.

Na zeven jaar Lotto Soudal koerst Tiesj Benoot vanaf 2020 bij het Duitse Sunweb. De Gentenaar hoopt zich bij de ploeg, met als hashtag 'Keep Challenging', verder te ontwikkelen. Vooral de wetenschappelijke benadering van het wielrennen sprak hem aan toen hij zijn nieuwe contract tot en met eind 2021 ondertekende. Op de teampresentatie in Amsterdam, in het Move Experience center, werd hij met de rest van de ploeg, de vrouwen en het beloftenteam, aan pers, publiek en sponsors voorgesteld. Al moest de Belg wel van de zijlijn toekijken, niet in zijn nieuwe koerstrui en -broek, want zijn oude team Lotto Soudal betaalt nog zijn loon tot eind 2019.

Sunweb beleefde geen al best 2019 met slechts negen overwinningen. Uitschieters waren een rit in de Vuelta, de Giro en de GP Québec, maar voorts beleefde het vooral veel kommer en kwel en zag het team kopman Tom Dumoulin al vroeg uitvallen in de Giro met een knieblessure waarna hij nog amper vooruit kwam en ook de Tour en Vuelta miste. Dumoulin was misnoegd, verbrak zijn contract en koerst volgend jaar bij Jumbo-Visma.

Het grote uithangbord is dus vertrokken, kopmannen zijn voortaan Michael Matthews, Wilco Kelderman, Sam Oomen en Tiesj Benoot. Voelt de Gentenaar stress bij z'n nieuwe team? "Neen, ik heb geen stress", zegt hij. "Ik was bij Lotto ook al kopman, dat is nu niet anders. Alleen rij ik nu voor een nieuw team, inderdaad zonder Tom Dumoulin, maar dat zat er ook al aan te komen toen ik bij de ploeg tekende. De geruchten gingen al de ronde. Uiteraard had ik graag met hem gekoerst, ik wilde met veel plezier eens een kopman bijstaan in een Grote Ronde, een kopman helpen in zijn jacht naar de eindwinst en dat had met Tom gekund. Nu is hij er niet meer bij en dat kan je niet ongedaan maken. Het verandert voor mij zelf niet veel, toch niet als het om mijn eigen persoonlijke ambitie gaat."

En die is duidelijk. Benoot wil verder progressie maken in de rittenkoersen van een week - zo eindigde hij in 2019 als vierde in de Ronde van Zwitserland - en ook in de eendagskoersen in het voorjaar. Zijn programma ligt nog niet helemaal vast, dat wordt deze week besproken, maar hij zal koersen vanaf de Omloop Het Nieuwsblad tot en met Luik-Bastenaken-Luik.

"Dat is een lange periode, dus zal ik niet elke wedstrijd rijden in het voorjaar, maar gaan we een programma opmaken", legde de Belg uit. Zijn seizoen start hij dus in de Omloop Het Nieuwsblad, daarvoor werkt hij een trainingskamp af van drie weken in Zuid-Afrika in februari, onder meer met ploegmaat Michael Matthews en nog enkele andere teamgenoten. Geen Sierra Nevada dus, maar het Afrikaanse continent. "Daar kijk ik wel naar uit, het team heeft daar in het verleden al getraind en nu doen we dat opnieuw. Het zal iets speciaals worden en goed trainen, in alle rust, wordt daar het belangrijkste. Ik kijk ook uit naar de samenwerking met Michael Matthews in de koersen. Ik denk dat we heel compatibel zullen zijn in de koers."

bron: Belga