Sneeuw in de toppen van de Ardennen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het blijft deze middag droog met aanvankelijk nog brede opklaringen over het ganse land. Geleidelijk neemt de hoge en middelhoge bewolking toe vanuit het westen en wordt het in de westelijke landshelft overwegend zwaarbewolkt. We halen 2 tot 8 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit zuidelijke richtingen. Rukwinden tot 50 of 60 kilometer per uur, lokaal wat meer, zijn mogelijk. Dat meldt het KMI. 's Avonds wordt het overal zwaarbewolkt en kan er wat lichte regen vallen. In de nacht trekt een koufront oostwaarts en kunnen er enkele regenbuien in Laag- en Midden-België en enkele winterse buien in Hoog-België vallen. De minima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 5 of 6 graden in Vlaanderen.

Morgenochtend begint met brede opklaringen in het westen en bewolkt weer elders. In de oostelijke landshelft valt er nog wat regen of in het reliëf (smeltende) sneeuw. Op de toppen kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. In de namiddag is het meestal wisselend bewolkt en neemt de kans op buien vanuit het westen toe. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 8 graden in het noordwesten.

Donderdag begint droog en wisselend bewolkt. In de namiddag neemt de bewolking geleidelijk toe vanuit het westen. 's Avonds en 's nachts trekt een actieve storing oostwaarts over ons land. Ten zuiden van Samber en Maas valt er dan winterse neerslag, met vorming van een sneeuwlaag in de toppen van de Ardennen. Na een vrij koude ochtend klimt het kwik naar waarden tussen 0 of 1 graad in de Ardennen en 6 graden in het westen.

Vrijdag liggen we in de achterzijde van de storing die donderdagnacht over ons land trekt. In een onstabiele lucht krijgen we soms regen of buien, nog steeds met een winters karakter in de Ardennen. De maxima liggen tussen 1 en 7 graden.

Zaterdag trekt een nieuwe neerslagzone noordoostwaarts over ons land. In de namiddag kunnen er nog lokale buien zijn bij maxima tussen 1 en 8 graden. Zondag trekt een andere regenzone over het land met opvallend zachter weer. Het kwik klimt tot 10 à 12 graden in het centrum.

Maandag blijft het vrij zacht, maar met minder wind. Het is wisselend bewolkt met soms kans op wat regen. We halen zo'n 11 graden in het centrum. Ook op dinsdag wordt vrij zachte en licht gestoorde lucht vanuit het zuidzuidwesten aangevoerd. Het is wisselend bewolkt met kans op wat regen. De maxima liggen rond 11 graden in het centrum.

bron: Belga