"Slachtoffer was een bloeddorstige bandiet"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Georgiër die in augustus in Berlijn werd omgebracht was een "bandiet" en een "moordenaar". Dat is de mening van de Russische president Vladimir Poetin. "In Berlijn werd een soldaat gedood die in Rusland gezocht werd, een bloeddorstige en een brutale mens", aldus Poetin vanuit Parijs, na afloop van de Oekraïnetop. Er zit een Rus in de cel voor de moord, maar die weigert mee te werken met het onderzoek. Berlijn wees twee Russische diplomaten al het land uit, omdat de Russische autoriteiten onvoldoende meewerkten met het onderzoek. Poetin kondigde vanuit Parijs ook aan dat hij twee Duitse diplomaten uit Moskou zal laten laten uitwijzen als vergelding voor de Duitse uitwijzing.

De Russische president verweet de Duitse autoriteiten ook de man niet uitgeleverd te hebben. Bronnen binnen de Duitse regering meldden vandaag echter dat zij niet op de hoogte waren van een dergelijk verzoek. Volgens Poetin zat de man onder meer achter een aanslag op de metro in Moskou in 2010. Hij zei niet te weten wat de man overkomen is. "Dat is een crimineel milieu, en daar kan vanalles gebeuren."

De 40-jarige Georgiër streed in de Tweede Tsjetsjeense oorlog aan de zijde van de separatisten, en dus tegen Rusland. Op 23 augustus werd hij op klaarlichte dag in een Berlijns park doodgeschoten met een pistool met geluiddemper. Het slachtoffer werd geïdentificeerd als Zelimkhan Khangochvili. De opdrachtgevers komen, volgens het Duitse parket, van bij de Russische of Tsjetsjeense overheid.

Het onderzoek naar de moord bemoeilijkt de Duits-Russische betrekkingen. Poetin probeerde de gevolgen voor de relaties met Duitsland echter te minimaliseren. "Het is in ieder geval niets goeds, maar ik denk niet dat hieruit een crisis ontstaat", aldus Poetin. "Ik ben akkoord met de bondskanselier als ze zegt dat we dit samen moeten oplossen." Ook Merkel probeerde in Parijs de spanningen met Rusland niet te vergroten.

bron: Belga