“Overleg over uitstel handelstarieven VS”

Overleg over uitstel handelstarieven VS

Amerikaanse en Chinese onderhandelaars zijn in overleg over uitstel van nieuwe handelstarieven van de Verenigde Staten tegen Chinese producten, die komende zondag zouden ingaan. De partijen vinden toenadering over een voorlopige handelsdeal, aldus bronnen dicht bij de onderhandelingen. Op 15 december zouden importheffingen op meer dan 160 miljard dollar aan Chinese producten in werking treden. Er wordt nu gespeculeerd dat de Amerikaanse president Donald Trump met uitstel komt. Vrijdag maakte China nog bekend dat bepaalde importeurs geen extra heffingen hoeven te betalen op onder andere soja en varkensvlees uit de VS. Die hogere tarieven waren eerder ingevoerd als vergelding voor handelsbarrières die het Witte Huis had opgeworpen. Dit werd gezien als een toenadering. Overigens heeft Trump wel vaker tarieven uitgesteld tegen China die dan op een later moment toch in werking traden.

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross zei op tv-zender Fox dat het vooral belangrijk is dat een goede handelsdeal wordt gesloten met China. Volgens hem wordt de onderhandelingspositie van de VS elke dag sterker. Begin deze maand zei Trump nog te kunnen wachten met een handelsovereenkomst met Peking tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar.

De naderende deadline voor extra handelstarieven hing als een donkere wolk boven de financiële markten en bij beleggers viel het nieuws van mogeljk uitstel dan ook in goede aarde.

bron: Belga