"N-VA moet kleur bekennen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt dat N-VA moet betrokken worden bij de volgende stap in de federale formatie. N-VA moet volgens hem "kleur bekennen". Dat heeft de kersverse CD&V-voorzitter gezegd na zijn audiëntie bij koning Filip. Coens betreurt wel dat Bart De Wever gisteren fors heeft uitgehaald naar zowel de Open Vld als naar de Franstaligen. "Ik betreur dat wie dan ook heel zware en negatieve uitspraken doet. Daar is het land niet mee gediend". Koning Filip is bezig met een nieuwe reeks consultaties nadat informateur Paul Magnette gisteren heeft gevraagd om van zijn opdracht ontheven te worden. CD&V-voorzitter Joachim Coens was vandaag de eerste die op consultatie mocht komen.

Volgens Coens moet N-VA betrokken worden bij de volgende stap in de formatie. "Het blijft belangrijk dat de grootste partij van Vlaanderen op een of andere manier betrokken wordt", zo zei Coens bij het verlaten van het paleis. Moet N-VA-voorzitter Bart De Wever dan aan zet komen? "Het is absoluut nodig om dat te onderzoeken", antwoordde de CD&V-voorzitter.

De forse uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren aan het adres van Open Vld en de Franstaligen, liggen ook bij Coens zwaar op de maag. "Het is belangrijk dat Bart De Wever positieve signalen geeft. Ik ben een beetje verontrust over de negatieve signalen van gisteren", aldus Coens, die de uitspraken van De Wever nog bestempelde als "niet evident" en "tactisch niet zo verstandig".

Intussen is ook N-VA-voorzitter Bart De Wever zelf op consultatie geweest bij de vorst. De Wever legde daarbij geen verklaringen af. Omstreeks 11u30 wordt ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci op het paleis verwacht.

bron: Belga