Macron wil snel vooruit met de brexit na Britse verkiezingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse president Emmanuel Macron wil dat er snel voortgang komt in het brexitdossier eens de Britse verkiezingen van komende donderdag achter de rug zijn. De brexit staat vrijdag al op de agenda van de Europese top in Brussel. De Britse premier Boris Johnson vroeg vlak voor er nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven opnieuw uitstel voor de brexit. De Britten stappen nu normaal gezien op 31 januari 2020 uit de Europese Unie. Dat geeft Westminster nog maar weinig tijd om - eens het nieuwe Lagerhuis na de stembusslag van donderdag is samengesteld - de nodige wetgeving goed te keuren.

Voor Macron is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen na 12 december. De Franse president was altijd al een koele minnaar van verder brexituitstel. "Het zal in elk geval erg belangrijk zijn om de methode die we tot nog toe gevolgd hebben, te behouden", vindt Macron, "met name de eenheid van de 27, het absolute leiderschap voor brexitonderhandelaar Michel Barnier, de verdediging van onze belangen zonder toe te geven aan de druk en het respect voor de principes van eerlijke concurrentie."

Macron deed zijn uitspraken vandaag na een ontmoeting met kersvers Europees president Charles Michel op het Elysée. Michel moet de Europese top van donderdag en vrijdag in goede banen leiden. De voormalige Belgische premier benadrukte dinsdag dat het belangrijk is een "nauwe relatie op te bouwen met Groot-Brittannië, dat een enorm belangrijke partner is voor de Europese Unie."

De Europese Raad buigt zich eind deze week naast de brexit ook nog over onder meer het volgende meerjarenbudget van de EU en het klimaat. Voor Charles Michel wordt de Europese top een eerste belangrijke vuurdoop.

Bron: Belga