Grondwaterstanden blijven laag

Grondwaterstanden blijven laag

De grondwaterstanden zijn op de meeste plaatsen in Vlaanderen de voorbije weken wel toegenomen dankzij de regen, maar ze bereiken niet de niveaus die rond deze tijd van het jaar verwacht worden. Op 8 december stond het grondwater op 84 procent van de meetlocaties nog laag tot zeer laag. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vandaag. De VMM noteert enkele positieve tendensen. Zo is het duidelijk dat het grondwater zich aan het herstellen is van de voorbije droge zomer. Er viel in november gemiddeld 64,9 millimeter neerslag, een normale hoeveelheid. Daardoor lag het grondwaterniveau op 78 procent van de meetlocaties hoger dan een maand geleden. Bovendien is het beter gesteld met de grondwaterstanden dan in december vorig jaar.

Maar dat betekent niet dat de grondwaterstanden nu op peil zijn. Op 84 procent van de meetlocaties blijft het niveau laag tot zeer laag in vergelijking met wat je zou verwachten op dit moment van het jaar. Op 14 procent van de locaties staat het grondwater op een normaal peil, en op 2 procent staat het hoog.

De VMM verwacht dat de grondwaterstanden de komende maand verder zullen herstellen. “Maar vooral op locaties met diepe grondwaterstanden, zoals onder de heuvels en plateaus in Vlaams-Brabant en Limburg, zullen ook volgende maand nog zeer lage grondwaterstanden blijven bestaan”, klinkt het.

bron: Belga