Animal Rights houdt stille wake tijdens drukjacht op everzwijnen

Animal Rights houdt stille wake tijdens drukjacht op everzwijnen

Animal Rights houdt vandaag een stille wake tijdens de drukjacht op everzwijnen in het natuurgebied de Teut in Zonhoven. Vorige maand voerde de dierenrechtenorganisatie ook al actie in Hasselt tegen de aanbesteding van de drukjacht. Volgens Animal Rights zorgen de everzwijnjachten voor nutteloos dierenleed. “Wilde dieren worden door een overheidsinstantie in openbaar natuurgebied met belastinggeld afgeschoten, terwijl dit enkel dierenleed veroorzaakt. Wij eisen dat dit beleid verandert”, zegt campagnecoördinator Rowena Vanroy. Animal Rights stelt dat het afschot van de everzwijnen slechts een fractie van de totale populatie vormt, waardoor het niet blijvend voor schadevermindering zorgt. Bovendien worden everzwijnen volgens de dierenrechtenorganisatie door de jacht slechts tijdelijk afgeschrikt, keren de overblijvers binnen enkele dagen terug naar vertrouwd gebied, en groeit de groep vervolgens snel weer aan.

Animal Rights erkent naar eigen zeggen dat het Agentschap voor Natuur en Bos inspanningen doet om de jacht voor het verkeer en voorbijgangers zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. “Maar alle regels ten spijt is het onmogelijk dieren af te schieten zonder dat daar dierenleed aan te pas zou komen”, klinkt het. “Het afschieten van willekeurige everzwijnen uit een familie zorgt voor stress in de hele groep en ook andere dieren worden verstoord door de drijvers. Zo waren we bij een vorige drukjacht getuige van meerdere reeën die opgejaagd door de jacht in paniek alle kanten opliepen.”

De dierenrechtenorganisatie heeft een petitie gestart om de overheid op te roepen met de everzwijnjachten te stoppen. “Afschot heeft nog nergens in Europa gewerkt, dus het houdt het geen steek om daar toch wanhopig aan vast te houden”, stelt Vanroy. “Deze levende, voelende individuen worden enkel opgeofferd om mensen het gevoel te geven dat er iets gebeurt.”

bron: Belga