WADA-schorsing in voetbalwereld enkel van toepassing op WK

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vierjarige schorsing die het Wereldantidopingagentschap (WADA) Rusland vandaag oplegde, raakt ook het voetbal. De wedstrijden op het EK 2020 in Sint-Petersburg staan weliswaar niet ter discussie, maar op het WK in Qatar zal de Russische vlag niet te zien zijn. De schorsing geldt niet voor het EK 2020, waar de Rode Duivels het in Sint-Petersburg opnemen tegen Rusland en Finland, aangezien het volgens het WADA om "een regionaal/continentaal sportevenement" gaat. Omwille van diezelfde reden is ook de Champions League-finale van 2021 in Sint-Petersburg niet in gevaar. De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft bovendien de WADA-code niet onderschreven. Daardoor kan de Russische nationale ploeg zonder beperkingen aan het EK deelnemen.

Op mondiaal vlak liggen de kaarten anders. De Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft zich nog niet expliciet uitgesproken over de zaak Rusland. De precieze gevolgen zijn dan ook nog niet duidelijk. De FIFA respecteert de WADA-code en moet in ieder geval rekening houden met de beslissing van vandaag. Overeenkomstig het WADA-oordeel kan op het WK 2022 in Qatar enkel een Russisch team aantreden onder neutrale vlag, mits de ploeg zich kwalificeert. Dat scenario is dan te vergelijken met de Russische ijshockeyploeg die op de Spelen in Pyeongchang onder neutrale vlag goud behaalde. Maar ook een uitsluiting behoort tot de mogelijkheden.

Het WADA heeft Rusland vandaag voor vier jaar geschorst wegens manipulatie van dopingdata uit het laboratorium van Moskou. Het Russisch antidopingagentschap (Rusada) is dus tot 2023 geschorst. Russische atleten mogen in deze periode niet onder de Russische vlag aantreden. Atleten die een onberispelijk dopingverleden kunnen aantonen, zullen wel onder neutrale vlag mogen aantreden. Dit geldt voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokio en van 2022 in Peking, de Olympische Jeugdspelen en de WK's van sporten die de WADA-code hebben onderschreven. Gedurende vier jaar mogen verder geen belangrijke internationale sportevenementen (Olympische Spelen en WK's) doorgaan in en toegekend worden aan Rusland.

bron: Belga