Sydney verwacht "zeer gevaarlijke" condities voor branden morgen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De brandweer in de Australische deelstaat New South Wales (NSW) verwacht morgen "zeer gevaarlijke" condities. Tientallen bosbranden zijn er nog altijd aan het branden. De weersomstandigheden waren gisteren en vandaag verbeterd, zodat de mogelijkheid was ontstaan voor gecontroleerde branden en het indammen van andere branden. Maar morgen zijn de weersverwachtingen weer slechter. De temperaturen klimmen tot boven de 40 graden en de wind wint aan kracht.

De premier van NSW, Gladys Berejiklian, zei dat dinsdag "zeer gevaarlijk" zal worden door de hete temperaturen en de wind. "We weten dat deze combinatie de voorbije maanden dodelijk is gebleken", zei ze vandaag in Sydney.

Het hoofd van de landelijke brandweer (RFS) van NSW, Shane Fitzsimmons, zegt dat de condities niet zo slecht zullen zijn als vorige maand, toen een noodtoestand werd uitgeroepen. "Maar het zal zeker een nieuwe moeilijke dag worden, vooral door de omvang en de complexiteit van de branden. Ook woeden ze dichtbij gebieden die veel meer ontwikkeld en bevolkt zijn", zei Fitzsimmons.

Volgens Fitzsimmons woeden er op dit moment 87 branden, over een oppervlakte van 2,1 miljoen hectare en met een omtrek van 11.095 kilometer. Dat is ongeveer het dubbel van de oppervlakte van België, Nederland en Frankrijk samen.

Bron: Belga