Rusland zal in beroep gaan tegen beslissing WADA, aldus Russisch parlementslid

Rusland zal in beroep gaan tegen beslissing WADA
Rusland zal in beroep gaan tegen beslissing WADA

Rusland zal bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in beroep gaan tegen de beslissing van het Wereldantidopingagentschap (WADA) om het land vier jaar te weren van belangrijke internationale sportevenementen. Dat heeft Russisch parlementslid Svetlana Zhurova vandaag aangekondigd. “Rusland zal strijden voor zijn sporters”, liet ze optekenen. Volgens Yuri Ganus, voorzitter van het Russisch antidopingagentschap (Rusada), maakt Rusland echter “geen enkele kans” in beroep. Hij betreurt de “tragedie” voor de eerlijke Russische sporters. Naast de Zomerspelen van volgend jaar in Tokio geldt de schorsing ook voor de Winterspelen van 2022 in Peking en het WK voetbal van 2022 in Qatar. Op internationale sportmanifestaties zal de Russische vlag en het Russische volkslied niet toegelaten zijn. Atleten die een onberispelijk dopingverleden kunnen aantonen, zullen wel onder neutrale vlag mogen aantreden.

“Op 19 december komt de raad van bestuur van het Russisch antidopingagentschap (Rusada) bijeen”, aldus voormalig schaatskampioene Zhurova. “Dan wordt beslist of deze aanbevelingen worden aanvaard. Ik ben er honderd procent zeker van dat Rusland in beroep zal gaan, want we moeten onze atleten beschermen.”

“Hiermee proberen ze de Russische sporters uit de internationale competities te duwen”, vervolgde Pyotr Tolstoy, woordvoerder van de Doema, het Lagerhuis van het Russische parlement. “We moeten onze rechten laten gelden, deze beslissing tenietdoen en opnieuw onderhandelen.”

Margarita Pakhnotskaya, vicevoorzitster van het Rusada, laat een ander geluid horen. Volgens haar is het tijd voor een cultuurverandering in Rusland. “Ondanks plechtige beloftes van sportofficials is er de voorbije jaren fundamenteel niets veranderd wat het omgaan met doping betreft”, aldus Pakhnotskaya. “De beslissing van het WADA zou het Russische sportbeleid tot nadenken moeten stemmen.”

Bron: Belga