"Maken van Vlaanderen een ecologisch ontwikkelingsland"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Vlaams energie- en klimaatplan voor 2021-2030 is "geheel ondermaats". Dat zegt Groen-fractieleider in het Vlaams parlement Björn Rzoska. "We maken van Vlaanderen een ecologisch ontwikkelingsland." De Vlaamse regering mikt in het energie- en klimaatplan voor de komende tien jaar op een broeikasgasreductie van 32,6 procent tegen 2030. De initiële doelstelling van 35 procent wordt niet losgelaten, benadrukten onder meer minister-president Jan Jambon en Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vandaag tijdens de voorstelling van het plan. Alleen moet de kloof de komende tien jaar nog worden dichtgereden dankzij technologische innovatie. De regering rekent ook op federale en Europese plannen en extra winsten uit de circulaire economie.

Groen vindt de plannen "geheel ondermaats". "Minister (van Omgeving en Energie, red.) Demir geeft nu al toe dat ze de doelstelling van 35 procent minder uitstoot van broeikasgassen niet zal halen. De regering klopt af op een doelstelling van 32,6 procent. Ter vergelijking: Brussel gaat voor 40 procent, Wallonië zelfs voor 55 procent", aldus Rzoska. "Deze regering gaat opzij staan en speelt gewoon niet mee. Zo maken we van Vlaanderen op termijn een ecologisch ontwikkelingsland."

Of de uitstootreductie van 32,6 procent gehaald kan worden, is volgens de groenen nog "koffiedik kijken". "De sturende kilometerheffing, de verplichte renovatie van woningen en de betonstop worden afgevoerd. De maatregelen die zogezegd in de plaats komen, zijn totaal ongeloofwaardig", vindt Vlaams parlementslid Chris Steenwegen.

Dat de maximumsnelheid op de Brusselse ring naar 100 kilometer per uur gaat, vinden de groenen dan weer wel een goede zaak. "Maar dan moet de regering ook consequent zijn en de plannen opbergen om miljarden te pompen in de aanleg van extra rijstroken op de ring."

bron: Belga