Natuurverenigingen krijgen 1,4 miljoen euro voor opkoop 77 hectaren natuurreservaat

Natuurverenigingen krijgen 1

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft 1.457.003 euro toegekend aan drie natuurverenigingen. Met de middelen kunnen ze gronden aankopen die dan natuur- en bosreservaten worden. In totaal worden 151 percelen verworven voor een oppervlakte van 77,76 hectaren. Het meeste geld gaat naar Natuurpunt. De vzw krijgt bijna 1,275 miljoen euro voor de aankoop van 131 percelen met een totale oppervlakte van 68,76 hectare doorheen gans Vlaanderen. Het gaat om aankopen in 41 Vlaamse steden en gemeenten, van De Haan tot Voeren.

Vzw Limburgs Landschap krijgt van minister Demir 80.609 euro voor de aankoop van 14 percelen in Neerpelt. Daarmee breidt de vereniging haar erkend natuurreservaat met 4,76 hectare uit.

Voor de aankoop van 6 percelen in Sint-Niklaas, Moerbeke, Berlare en Lokeren kent de minister 100.501 euro toe aan de vzw Durme, voor een oppervlakte van 4,24 hectare.

Morgen is het de Dag van de Boseigenaar. “Op dit moment beheren talloze verenigingen samen al meer dan het dubbele in oppervlakte natuurreservaat dan de Vlaamse overheid zelf. Het is dan ook logisch dat we voldoende steun geven aan zij die Vlaanderen groener maken én ons groen mee beheren”, zegt de minister.

bron: Belga