21 doden bij hevige regens in Oeganda en Congo

21 doden bij hevige regens in Oeganda en Congo

Bij hevige regenval in het westen van Oeganda zijn elf mensen omgekomen. In het naburige Congo werden al tien doden geteld. Door de hevige regen liepen verschillende dorpen in de buurt van Bundibugyo, aan de voet van het Rwenzori-gebergte, onder water, zo bevestigde een woordvoerster van het Rode Kruis.

In Congo werd vooral de stad Mbanza-Ngungu getroffen door het noodweer, waar een aardverschuiving aan tien mensen het leven kostte. Er is volgens het gemeentebestuur ook heel wat schade aan de infrastructuur. Mogelijk loopt het aantal slachtoffers nog op, er wordt vandaag nog altijd voort gezocht naar overlevenden.

Volgens de Verenigde Naties zijn veel landen in het oosten en centrum van Afrika getroffen door hevige regenval en overstromingen. Eerder deze week kwamen nog zeker acht mensen om in het oosten van Oeganda en 38 in het noordwesten van Burundi. Tienduizenden inwoners zijn op de vlucht. Doordat ook huizen en infrastructuur vernield zijn, vreest de VN voor de uitbraak van ziektes zoals cholera.

De hevige regenval wordt veroorzaakte door een weerfenomeen dat de “dipool van de Indische Oceaan” wordt genoemd en vergelijkbaar is met “El Nino”. Het fenomeen is het gevolg van hevige temperatuurschommelingen voor de kust van Indonesië; het kan zowel extreme droogte als extreme regenval veroorzaken. Verwacht wordt dat de regenval de volgende weken geleidelijk zal afzwakken.

bron: Belga