Greta Thunberg in Madrid aangekomen voor klimaatbetoging

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is vandaag per trein aangekomen in Madrid, waar ze zal deelnemen aan een grote klimaatbetoging ter gelegenheid van de internationale klimaatconferentie die in de Spaanse hoofdstad bezig is. Tientallen journalisten stonden de 16-jarige Thunberg op te wachten op het perron van station Chamartín. Daardoor moest ze een kwartier in de trein blijven zitten, om dan onder de begeleiding van Spaanse veiligheidsagenten uit te stappen.

Ze gaf geen interviews, maar haar alom bekende protestbordje met daarop "Skolstrejk för Klimatet" was wel zichtbaar. "Het is me gelukt om Madrid binnen te sluipen vanmorgen! Ik denk niet dat iemand me gezien heeft", grapte ze wat later op Twitter. "Hoe dan ook is het geweldig om in Spanje te zijn."

Thunberg nam de trein vanuit Lissabon, waar ze eerder deze week aankwam na een reis van drie weken over de Atlantische Oceaan met de catamaran. Op de betoging waarin ze vrijdag zal meelopen in het centrum van de hoofdstad worden zo'n 100.000 demonstranten verwacht. De hoop is om de VN-afgevaardigden zo aan te sporen tot meer actie in de strijd tegen de klimaatverandering. Thunberg zal de ook menigte toespreken, net als de Spaanse acteur Javier Bardem en de Braziliaanse klimaatactiviste Sonia Guajajara.

De VN-klimaatconferentie, ofwel de COP25, duurt nog tot 13 december. De Belgische klimaatactiviste Anuna De Wever kondigde eerder aan de klimaatconferentie niet te zullen halen. Omdat de top eerst in Chili zou doorgaan, vertrok ze op 1 oktober met een zeilboot in die richting. Wat later werd beslist om door de onrust in het Zuid-Amerikaanse land de conferentie te verplaatsen naar Madrid, maar daar kan De Wever niet tijdig geraken.

Bron: Belga