Franse treinverkeer opnieuw zwaar verstoord door staking

door
Belga
Leestijd 2 min.

Door de staking tegen de geplande pensioenhervorming van president Emmanuel Macron is het treinverkeer in Frankrijk voor de tweede dag op rij zwaar verstoord. Spoorwegmaatschappij SNCF raadt reizigers aan hun reis uit te stellen. Maar ook op de weg zijn de gevolgen van de staking voelbaar, met in totaal 350 kilometer file in de regio van Parijs. SNCF heeft voor vandaag negen op de tien TGV's geschrapt, en zeven op de tien treinen op het regionale net (TER). Ook het spoorverkeer tussen België en Frankrijk zal verstoord zijn. Luchtvaartmaatschappij Air France annuleert 30 procent van haar binnenlandse vluchten, en 10 procent van de middellangeafstandsvluchten. En ook bij Easyjet, Transavia en Ryanair blijven vrijdag toestellen aan de grond.

Gisteren lag Frankrijk grotendeels lam door de staking. Daar deden niet enkel de werknemers van het openbaar vervoer, maar ook leerkrachten, dokters en politie- en brandweermannen aan mee. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen minstens 800.000 mensen de straat op om te betogen. In Parijs, Lyon, Montpellier en Toulouse kwam het tot rellen. De medewerkers van het spoor zetten ook vrijdag hun stakingsacties verder, en die van de Parijse openbaarvervoermaatschappij RATP doen dat tot en met maandag.

De staking is gericht tegen de geplande pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Hij wil het pensioensysteem, dat uit 42 verschillende pensioenstelsels bestaat, vereenvoudigen. Vandaag kunnen spoormedewerkers en mariniers bijvoorbeeld tien jaar eerder op pensioen dan de gemiddelde werknemers. Volgens de president is het systeem oneerlijk en te duur.

Het Elysée maakte donderdag bekend dat Macron ondanks de staking "kalm en vastbesloten" is om door te gaan met zijn plannen. Vrijdag kondigde minister van Sociale Zaken Agnès Buzyn aan dat ze maandag de sociale partners zal ontvangen. Ze verzekerde ook dat "de woede van de Fransen" gehoord werd.

Bron: Belga