Vijf weekendtips die doen dromen van de kerstperiode

Heb je nog geen plannen dit weekend? Met deze tips beleef je alvast een warm, winters weekend!
door
Janne
Leestijd 1 min.

December Dance

nog t.e.m. 15/12

December Dance haalt elk jaar de kruim van de nationale en internationale danswereld naar het podium van Concertgebouw Brugge. Dit jaar is de programmatie in handen van kunstenaarshuis Needcompany: December Dance opent en eindigt met eigen premières van het gezelschap, en daartussen verwelkomt het festival een reeks nieuwe en gevestigde iconen van de hedendaagse dans, zoals William Forsythe (foto) en Marleine Monteiro Freitas. Verder valt er ook nog werk te bewonderen van onder andere Wim Vandekeybus (TRACES, in wereldpremière) en Miet Warlop.

Foto William Forsythe

Keith Haring

nog t.e.m. 19/4

Bozar opent vandaag een grote retrospectieve met werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Harings werk was een opvallende verschijning in het New York van de jaren 80, met de iconische blaffende honden, kruipende baby's en vliegende schotels. Bij de uitgebreide tentoonstelling hoort bovendien ook een literaire gids gecureerd door auteur Kris Kraus, die deel uitmaakte van dezelfde artistieke undergroundbeweging. Met de museumpas kan je de tentoonstelling gratis bezoeken.

© Keith Haring Foundation

Chamber Music for Europe

6/12 - 8/12

Dit weekend vindt in Brussel de allereerste Biënnale van Chamber Music for Europe plaats onder leiding van Guy Danel, stichtend lid van het gelijknamige kwartet. De Biënnale brengt verschillende kamermuziekensembles samen voor een eerbetoon aan de Poolse hedendaagse componist Mieczyslaw Weinberg, bestaande uit een reeks concerten op verschillende plaatsen in de hoofdstad. Je pikt een streepje muziek mee in het Koninklijk Conservatorium, de Protestantse Kapel en het Paleis der Academiën.

Foto Quatuor Amôn Nicolas

Wintertijd

nog t.e.m. 5/1

Vanaf dit weekend wordt Leuven ondergedompeld in een winters sfeertje, met het festival Wintertijd. Vanaf 11 december verschijnt de kerstmarkt op het Ladeuze- en Hooverplein, en in de tussentijd struin je op de Grote Markt door een magische wintertuin. In drie kerken en kapellen wordt de stilte nog versterkt door indrukwekkende lichtinstallaties, en uitzonderlijk kan je de toren van de universiteitsbibliotheek ook ‘s avonds beklimmen, voor een fonkelend uitzicht over de verlichte stad.

Mag ik even?

6/12

Comedian Kamal Kharmach komt dit jaar voor het eerst met een eindejaarsconference: in zijn verlegen, maatschappijkritische maar vooral hilarische stijl kijkt hij terug op 2019. En na een jaar vol klimaatbetogers, ontslagnemende ministers, corrupte voetbalploegen en visa-dealende politici heeft hij ongetwijfeld heel wat te vertellen. Vanavond speelt Kharmach zijn show in cc Maasmechelen, vervolgens tourt hij nog tot februari door Vlaanderen.