Verenigingen voor duurzame mobiliteit roepen op tot boycot autosalon

Verenigingen voor duurzame mobiliteit roepen op tot boycot autosalon

Een aantal verenigingen en burgerbewegingen actief rond duurzame mobiliteit roept op tot een boycot van het autosalon. Een tiental mensen voerde vanochtend actie aan de gebouwen van automobielfederatie Febiac, die er een persconferentie organiseerde rond de nieuwigheden op het komende salon. Zachte en gedeelde mobiliteit zullen nochtans centraal staan op het salon, zo kondigde salonorganisator Febiac aan. De actievoerders roepen de overheid op om de promotie van auto’s en de reclame ervoor aan banden te leggen en roepen de burger op om niet deel te nemen aan het salon. Ze herinneren eraan dat het klimaat verandert en dat luchtvervuiling verantwoordelijk is voor 9.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar in België.

Met name de momenteel erg succesvolle SUV’s zijn de verenigingen een doorn in het oog. “Het is nodig om op korte tijd het aantal wagens drastisch te verminderen en voornamelijk de meest schadelijke varianten”, klinkt het. “Alle lichten staan op rood. Klimaat en luchtvervuiling laten geen uitstel meer toe. En ook op het gebied van verkeersveiligheid is elk dralen onaanvaardbaar.”

De verenigingen pleiten voor de bevordering en snelle ontwikkeling van een alternatieve mobiliteit, waarbij de auto “een meer bescheiden plaats inneemt naast het openbaar vervoer en alternatieve vervoerswijzen”.

De verenigingen -GRACQ-les cyclistes-quotidiens, Extinction Rebellion Belgique, Bruxsel’Air, Inter-Environnement Wallonie, BRAL, stadsbeweging voor Brussel, Fietsersbond, Welkom op de Kleine Ring, 1060/0, Critical Mass Brussels en Les Bloemekets – hebben voor hun actie de website www.boycottautosalon.be opgericht.

bron: Belga