Achttien afwezige bijzitters verkiezingen veroordeeld tot geldboetes van 600 euro

Achttien mensen die bij de federale verkiezingen van 26 mei niet of te laat waren komen opdagen om hun taak als bijzitter of voorzitter van een stem- of telbureau te vervullen, zijn donderdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot geldboetes van 600 euro. Voor acht van hen werd die geldboete voor de helft met uitstel uitgesproken en voor twee zelfs voor twee derden met uitstel. In totaal waren het maar liefst 486 mensen die op 26 mei niet of te laat kwamen opdagen als bij- of voorzitter, zonder dat zij daarvoor een wettige reden konden aantonen. Al die mensen kregen eerst de kans om een minnelijke schikking van 250 euro te betalen en 383 van hen gingen ook op dat aanbod in. De 103 personen die niet betaalden, werden gedagvaard voor de correctionele rechtbank.
Donderdag velde de rechtbank haar vonnis in 24 van die dossiers. Acht mensen waren niet komen opdagen voor hun proces en kregen een effectieve geldboete van 600 euro. Acht anderen waren wel aanwezig maar hadden geen geldig excuus voor hun afwezigheid op 26 mei. Zij kregen een geldboete van 600 euro waarvan de helft met uitstel. Twee mensen die hun minnelijke schikking te laat hadden betaald, kregen 600 euro boete, waarvan twee derden met uitstel.
Twee mensen die op 26 mei slechts enkele minuten te laat waren gekomen, genoten de gunst van de opschorting, en vier mensen werden zelfs volledig vrijgesproken. Het ging onder meer om een vrouw die een medisch attest kon voorleggen, een man die als arts van wacht was en een man die kon aantonen dat hij geen oproeping had gekregen.

bron: Belga