Nieuw gevormd collectief van vier artiesten wint Turner Prize

De vier genomineerde artiesten Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo en Tai Shani halen, als een recent gevormd collectief, dit jaar gezamenlijk de gerenommeerde Turner Prize binnen. “We kwamen tot het collectieve besluit dat we allen winnaars zijn”, verklaarde Cammock in een mededeling namens het kwartet. “De problemen waar we elk mee te maken krijgen, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, klonk het. Volgens Cammock hadden ze elkaar nog niet eerder ontmoet, maar namen ze bij hun eerste ontmoeting nadat ze genomineerd waren de beslissing om een collectief te gaan vormen. Met hun initiatief willen ze naar eigen zeggen in “volle politieke crisis” een “boodschap van eenheid” brengen en de nadruk leggen op “de gemeenschappelijkheid, veelvormigheid en solidariteit in de kunst en in de samenleving”.
De jury aanvaardde unaniem de vraag van de artiesten om de prijs gemeenschappelijk aan alle vier toe te kennen tijdens een ceremonie in de beroemde Tate Britain-gallerij in Londen. Meer nog, de juryleden verklaarden dat het een eer was om zich achter deze “gedurfde solidariteitsverklaring” te scharen.
De vier laureaten mogen onder elkaar een prijzenpot van 40.000 pond, omgerekend zo’n 47.000 euro, verdelen.
De Turner Prize wordt sinds 1984 uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 50. De beroemdste winnaar tot dusver is Damien Hirst. De prijs is genoemd naar de pre-impressionistische Britse landschapsschilder William Turner.

bron: Belga