BIZAR. Man krijgt boete van 10.000 euro na aanrijding schildpad

Een buschauffeur is op de Galápagoseilanden zwaar beboet nadat hij een met uitsterven bedreigde reuzenschildpad had aangereden. Het dier overleefde de aanrijding, maar heeft wel een beschadigd schild. 
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

De Galápagoseilanden staan bekend om hun uitzonderlijke fauna en flora, waar ook de beschermde en met uitsterven bedreigde reuzenschildpadden - wetenschappelijke naam Chelonoidis porteri - tot behoren. De eilanden staan sinds de jaren '70 op de wereldnatuurerfgoedlijst van de UNESCO. Op donderdag 21 november reed een chauffeur, die een bus met toeristen vervoerde, daar een vrouwelijk exemplaar van de bovengenoemde soort aan. Hij wordt door de directie van het Nationaal Park Galápagos, dat 97% van de eilanden beslaat, nu streng beboet voor het overtreden van "artikel 93 van de Organische Wet van het Speciale Systeem van de Provincie Galapagos".

16 keer het basissalaris

De boete bedraagt 11.347 dollar of ongeveer 10.000 euro -16 keer het basissalaris op de Galápagoseilanden. De klap van de bus werd de onfortuinlijke reuzenschildpad niet fataal, maar bezorgde haar wel een beschadigd schild. Een rapid response-team van dierenartsen kwam meteen ter plaatse en bood het dier de nodige verzorging. Op de Ecuadoriaanse  Galápagoseilanden leven  meer dan tien ondersoorten van schildpadden, vaak slechts op één van de eilanden van de archipel.