Vier doden na tyfoon Kammuri op Filipijnen, luchthaven gesloten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minstens vier mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van tyfoon Kammuri die sinds maandagavond over de Filipijnen raast. De luchthaven van de hoofdstad Manilla is bovendien tijdelijk gesloten tot hoogstwaarschijnlijk vanavond 23 uur lokale tijd (16 uur Belgische tijd). Duizenden mensen werden voortijdig geëvacueerd. De tropische storm ging maandagavond aan land op het zuidoosten van eiland Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen. Vandaag raasde de storm Kammuri, die lokaal Tisoy wordt genoemd, over het zuiden van de hoofdstad Manilla. In de grootstad vinden momenteel de Zuidoost-Aziatische Spelen plaats. Sommige evenementen werden opgeschort of moesten geannuleerd worden.

Door de storm zijn twee mannen op het eiland Mindoro en een man in de regio Leyte om het leven gekomen. Voor de storm kwam een 33-jarige man al om het leven toen hij zijn dak probeerde te herstellen en geëlektrocuteerd werd.

Daarnaast zal de internationale luchthaven Ninoy Aquino in Manilla zeker gesloten zijn tot vanavond 23.00 uur lokale tijd. Bijna 500 vluchten moesten daardoor geannuleerd worden. De autoriteiten zullen bekijken of het weer na 23.00 uur opnieuw luchtverkeer toelaat.

De rukwinden bedroegen overdag meer dan 200 kilometer per uur, maar zijn vanavond lokale tijd afgezwakt tot ongeveer 130 kilometer per uur.

Alle scholen en overheidsdiensten waren vandaag gesloten. Op vele plaatsen was de elektriciteit bovendien uitgevallen. Meer dan 300.000 mensen moesten hun huis ontvluchten in de centrale regio Bicol. De Filipijnse autoriteiten gaan na de doorkomst van de tyfoon de omvang van de schade opmeten.

bron: Belga