Trump vindt uitspraken Macron over “hersendode NAVO” beledigend

Trump vindt uitspraken Macron over "hersendode NAVO" beledigend

De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar de Franse president Emmanuel Macron en diens uitspraken over een “hersendode NAVO”. Hij deed dat in Londen op een persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, voor de start van de top in de Engelse hoofdstad. “Zijn uitspraken waren zeer beledigend en gevaarlijk”, zo klonk het.

“Wat we nu aan het meemaken zijn, is de hersendood van de NAVO”, zo had de Franse president vorige maand in een interview met het magazine The Economist laten optekenen. Onder meer het gebrek aan coördinatie leidt tot problemen binnen het bondgenootschap. Macron pleit ook voor een Europa met een “gespierde” defensie. Macron verwees in het interview onder meer naar het gedrag van de Verenigde Staten, die onder president Donald Trump een meer teruggetrokken houding aannemen tegenover de andere NAVO-landen. “Er is geen enkele coördinatie van de strategische beslissingen van de VS met de NAVO-partners”, zo zegt hij daarover. Nadien heette het dat de uitspraken een “wake-upcall” waren voor het bondgenootschap.

Trump is duidelijk “not amused”. Hij had het over de hoge werkloosheidsgraad in Frankrijk, de slabakkende economie en de problemen met de gele hesjes. Hij haalde ook uit naar de nieuwe digitale taks in Frankrijk, die Amerikaanse bedrijven treft.

bron: Belga