Overladen pakjesbezorgers voeren actie voor werkbare jobs

Overladen pakjesbezorgers voeren actie voor werkbare jobs

In Gent voeren pakjesbezorgers van vakbond ABVV en solidariteitsorganisatie FOS symbolisch actie voor kwaliteitsvolle jobs. Het commercieel succes van Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis bezorgen koeriers heel wat werk. Maar Stiene Billen van FOS spreekt van een “wereldwijde tendens naar flexibele arbeid, waardoor mensen geen sociale bescherming meer hebben”. Aan het Gentse station Dampoort dragen de actievoerders een stapel pakketjes op de rug, symbolisch voor de flexibele statuten van pakjesbezorgers. Maar met de actie kaarten de socialistische organisaties een breder maatschappelijk probleem aan.

De actievoerders zien op de weg naar flexibele arbeid een afbraak van sociale bescherming en ervaren stress die gepaard gaat met onzekere tewerkstelling. “Volgens een recent onderzoek van de SERV heeft de helft van de Vlamingen geen werkbaar werk.”

Het betreft geen Vlaams probleem, maar een internationale trend waarbij werknemers niet kunnen terugvallen op een sociaal vangnet en een beperkt pensioen. “Productie moet sneller en goedkoper”, vindt Billen. Arbeidscontracten worden flexibel en mensen hebben geen zekerheid. Ze worden enkel ingezet als er veel werk is. Dat zorgt voor stress en gezondheidsproblemen.”

De actievoerders zijn niet tegen technologische evolutie maar de Vlaamse en toekomstige federale regering “moet de kaart blijven trekken van waardig werk”, klinkt het. “Door de digitalisering zijn er nieuwe manieren van tewerkstelling. Maar dat moet in overleg gebeuren met de sociale partners.”

bron: Belga