"Leiders verwijzen naar uitdagingen China in gezamenlijke verklaring"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De NAVO-leiders verwijzen - volgens DPA voor het eerst in de geschiedenis van de verdragsorganisatie - naar de uitdagingen die China stelt in een gezamenlijke verklaring. Het Duitse persagentschap kon een ontwerpversie van die verklaring al inzien. "We erkennen dat de groeiende invloed en het internationale beleid van China zowel opportuniteiten en uitdagingen stellen, die we samen als een alliantie moeten aanpakken", aldus de 29 staats- en regeringsleiders in een verklaring, die morgen na de formele gesprekken op de NAVO-bijeenkomst in Londen zou gepubliceerd worden.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg wees in aanloop naar de bijeenkomst ook naar China. "We hebben nu natuurlijk erkend dat de opmars van China veiligheidsimplicaties heeft voor alle bondgenoten", zei de NAVO-baas. Hij had het dan over langeafstandsraketten, de rol van Peking in het noordpoolgebied, in Afrika en in de Europese infrastructuursinvesteringen.

"China heeft het op één na grootste defensiebudget ter wereld", aldus nog Stoltenberg. Hij merkte wel op dat het niet de bedoeling is om een nieuwe tegenstander te scheppen, maar om "de uitdagingen die China stelt, te analyseren, begrijpen en beantwoorden op een evenwichtige manier".

Zeventig jaar nadat de NAVO boven het doopvont werd gehouden, komen de leiders van de 29 lidstaten in Londen samen voor een "minitop". Voor België is premier Sophie Wilmès aanwezig.

Bron: Belga