Vijf tips voor een duurzame werkomgeving

Thuis ben je druk in de weer met biologische, lokale ingrediënten, je kleding koop je bewust tweedehands en je energieverbruik hou je nauwlettend in de gaten. Duurzaamheid is belangrijk en daar pas je je privéleven zo veel mogelijk aan aan. Maar ook op je werk kan je heel wat milieuvriendelijke gewoontes doorvoeren. Wij lijsten vijf zaken op.
door
marketing
Leestijd 2 min.

1. Beperk je mailbox

Je denkt er niet meteen bij na, maar al die mails die je op een dag verstuurt of binnenkrijgt, verbruiken een hoop energie. Volgens een onderzoek van Mike Berners-Lee, een Britse expert in broeikasgassen, produceert een normale mail ongeveer 4 gram CO2 en die hoeveelheid kan stijgen tot wel 50 gram, afhankelijk van de grootte van de bijlagen. Ook de opslag van al die mails kost energie. Probeer dus om je mailverkeer te beperken en je mailbox opgeruimd te houden. Ga bijvoorbeeld eens langs bij die collega vijf meter verderop in plaats van een mailtje te sturen.

2. Print met mate

Printen is slecht voor het milieu, zoveel is zeker. Volgens het Franse Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Énergie zou elke werknemer jaarlijks 70 tot 85 kilogram aan documenten printen. Een groot deel daarvan wordt nooit gebruikt, al helemaal zonde van het papier en de inkt. Bezint dus eer ge print. Je kan er ook voor kiezen om te printen in conceptkwaliteit of om kladpapier te gebruiken.

3. Denk na over je zoekrobot

Google is voor velen van ons de standaard zoekmachine. Logisch ook, want het is zonder twijfel de bekendste. Wil je echter ecologisch verantwoord te werk gaan, kies je beter voor een andere zoekrobot. Denk bijvoorbeeld aan Ecosia: het in Berlijn gebaseerde bedrijf achter de zoekmachine is onder andere CO2-negatief en doneert 80% van zijn winst aan goede doelen. Zo kan jij een antwoord vinden op al je online vragen en steun je tegelijkertijd het goede doel.

4. Laat koffiecapsules links liggen

Drink je veel koffie op kantoor? Ga dan eens na of jouw werkgever al dan niet met koffiecapsules werkt. Die zijn namelijk moeilijk te recycleren en bovendien zorgt elk kopje koffie voor afval, iets wat helemaal niet nodig is. Wil je liever zero waste koffie drinken, dan kan je bijvoorbeeld je eigen cafetière voorzien.

5. Zet de airco zachter in de zomer

De komende maanden zal je hem absoluut niet nodig hebben, maar ook in de zomer laat je de airconcitioning best niet altijd draaien. Het is leuk als je kan werken in een aangename temperatuur, maar helaas is een ijskoude airconditioning noch goed voor het milieu, noch voor jezelf. Als het temperatuurverschil met de buitenlucht te groot is, word je immers sneller ziek. Let er dus op dat je airco nooit meer dan vier graden kouder staat dan de buitentemperatuur, ook als dat betekent dat je het in de zomer wat te warm hebt.