Impeachmentonderzoek tegen Trump - Witte Huis stuurt kat naar zitting van juridische commissie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump noch zijn advocaten zullen aanwezig zijn tijdens de zitting woensdag van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden. Dat melden diverse Amerikaanse media online. De hoorzitting kadert in het impeachmentonderzoek tegen Trump. Het Witte Huis had tot zondagavond de tijd om te laten weten of het aan de zitting zou deelnemen. In een brief aan commissievoorzitter en Democraat Jerry Nadler schrijft juridisch adviseur van het Witte Huis Pat Cipollone dat er "redelijkerwijs niet kan worden verwacht dat (het Witte Huis) deelneemt aan een hoorzitting terwijl de getuigen nog niet bij naam zijn genoemd en het onduidelijk blijft of de juridische commissie de president een eerlijk proces zal bieden".

"En belangrijker, een uitnodiging voor een academische discussie met rechtenprofessoren wekt nog niet eens de schijn van een eerlijk proces (...)", vervolgt de adviseur. Hij besluit dat het Witte Huis onder de huidige omstandigheden niet van plan is om aanwezig te zijn op de zitting.

De onderzoekscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden had president Trump vorige week uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende hoorzitting in het afzettingsonderzoek tegen hem. Die vindt woensdag plaats en buigt zich over de wettelijke basis van het onderzoek naar de president. Naar verwachting zullen ook grondwettelijke experts uitgenodigd worden.

De impeachmentprocedure tegen Trump startte in september. Aanleiding is dat de Democraten vinden dat de president zijn ambt heeft misbruikt voor eigen politiek gewin. Hij zette volgens hen de Oekraïense president Volodymyr Zelenski onder druk om een onderzoek te voeren naar voormalig vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter. Joe Biden wordt in 2020 mogelijk de Democratische uitdager van Trump bij de presidentsverkiezingen. De Democraten beschuldigen de president er ook van militaire hulp als drukkingsmiddel te hebben ingezet.

bron: Belga