N-VA en Open Vld liggen overhoop na geheim overleg

Foto Belga / D. Waem

Tussen de top van N-VA en Open Vld is een vertrouwensbreuk ontstaan. N-VA-voorzitter Bart De Wever kan er niet bij dat de Vlaamse liberalen de logica van de Vlaamse regering niet zullen doortrekken op het federale niveau. Afgelopen weekend vond er een geheime meeting plaats die informateur Paul Magnette (PS) had belegd met de paars-groene partijen.

De afgelopen twee weken heeft De Wever naar eigen zeggen niets meer gehoord van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Het valt De Wever verder ook op dat van zodra Rutten, volgens de kranten, het premierschap beloofd zou zijn, dat hij niets meer van haar gehoord heeft.

“Als ik naar de kalender kijk, dan zijn er enkele zaken die de afgelopen veertien dagen samenvallen.” Vraagt De Wever nu een mandaat aan de koning om aan te tonen dat zijn partij wel wil onderhandelen? “Je kan niets vragen aan de koning. Ik heb alleen gezegd aan zij die zeggen dat wij niet willen onderhandelen, dat dat niet juist is. Ik wil wel een poging doen.”

Geens wil De Wever aan zet

Ook bij CD&V reageerde men ‘not amused’ op de paars-groene demarrage van Magnette. Als het van CD&V-vicepremier Koen Geens afhangt moet N-VA-voorzitter Bart De Wever de kans krijgen te bewijzen dat hij echt een nieuwe federale regering wil vormen.

Geens gelooft dat De Wever “oprecht” is in zijn vraag om federaal het initiatief te krijgen. Bovendien hekelt de CD&V’er de “revolutionaire sfeer” op ethisch terrein, denk aan de dossiers rond euthanasie en abortus.

Keuze Open Vld ligt nog niet vast

Open Vld laat van haar kant weten dat het nog geen keuze gemaakt heeft voor welke coalitie het kiest. «We zullen als partij zelf wel bepalen wat we goed vinden en wat niet. En wat onze houding is tegenover een mogelijke regeringsvorming», aldus hoofdonderhandelaars Gwendolyn Rutten en Alexander De Croo.