Von der Leyen verdedigt Europese voortrekkersrol

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met haar aanwezigheid op de openingszitting van de VN-klimaatconferentie in Madrid wil de nieuwe Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen onderstrepen dat de strijd tegen klimaatverandering en de transitie naar een duurzame economie één van de speerpunten van haar beleid wordt. "We willen een voorloper zijn en blijven. We moeten blijven vechten voor de goede zaak", blikte von der Leyen vooruit. Een dag na hun aantreden trekken zowel von der Leyen als Europees Raadsvoorzitter Charles Michel naar de VN-conferentie in Madrid. Hun aanwezigheid moet de wereld duidelijk maken dat de Europese Unie ook de komende vijf jaar een voortrekkersrol wil blijven spelen in het mondiale klimaatdebat. Dat wil von der Leyen de komende weken concreet vertalen in de langverwachte European Green Deal.

"We willen tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld worden", schetst von der Leyen de ambitie. Polen, Hongarije, Tsjechië en Estland wilden de doelstelling deze zomer nog niet steunen, maar de nieuwe Commissievoorzitter rekent erop dat ook deze lidstaten aan boord zullen stappen.

"Ik reken op alle 28 lidstaten, want we zijn ons er allemaal van bewust dat dit een dringende aangelegenheid is. We hebben de droogtes van de voorbije twee jaar gezien, de weerfenomenen. Ze zijn niet nieuw, maar we hebben ze nog nooit met deze intensiteit en frequentie gehad. De wetenschap zegt heel duidelijk dat dit te maken heeft met klimaatverandering", aldus von der Leyen.

De Commissievoorzitter ziet ook economische voordelen. "Het is mijn doelstelling van de Green Deal onze nieuwe groeistrategie te maken. Als we dit juist doen, worden we een rolmodel voor innovatie in moderne technologieën die de wereld zal nodig hebben. Nu reeds is de EU goed voor 40 procent van alle patenten voor hernieuwbare energie", aldus de Duitse politica.

De economie van een land als Polen is nog sterk afhankelijk van vervuilende fossiele brandstoffen. Het land is beducht voor het kostenplaatje. Ook in West-Europese lidstaten vreest een deel van de publieke opinie dat zij de prijs zullen betalen voor de economische omwentelingen. "De transitie moet fair zijn voor de mensen, en inclusief. Dat moet onze absolute doelstelling zijn. We werken ook op een rechtvaardig transitiemechanisme om dit evenwicht te vinden", verzekert von der Leyen.

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs, maar von der Leyen, die bij haar aantreden meteen telefonisch contact heeft gezocht met de leiders van de G7 en G20, ziet op het internationale toneel ook positieve evoluties. "Het is goed nieuws dat China zelf zegt dat het bewust is van klimaatverandering. Dat het land een handel in uitstootrechten invoert, toont aan dat de kwestie ook in China hoog op de agenda staat."

bron: Belga