Loting EK 2020 – “Wij mogen toch ambitieus zijn?”

Loting EK 2020 -
Loting EK 2020 - "Wij mogen toch ambitieus zijn?"

Bondsvoorzitter Mehdi Bayat kiest duidelijk voor een stijlbreuk met het verleden. Terwijl voor het vorige EK en het WK in Rusland door de bondstop een plaats in de kwartfinales als minimumdoelstelling naar voren werd geschoven, mikt de huidige voorzitter hoger. In een eerder interview liet Bayat al verstaan dat de Rode Duivels op het EK voor de eindwinst moeten durven te gaan. “We wisten op voorhand wel dat we hier niet voor verrassingen konden staan bij deze loting. Het zou Wales of Finland worden en ongeacht de derde tegenstander in de groepsfase, moeten we hier ambitieus zijn. Daar hebben we recht op”, vertelde de bondsvoorzitter na de loting in de Romexpo.
“De ploeg heeft een erg goede kwalificatiecampagne achter de rug. De hele Europese voetbalwereld respecteert de Rode Duivels en het objectief is heel duidelijk: zo ver mogelijk doorstoten in dit toernooi. Met alle respect voor Finland en Wales, want dat blijven wel voetballanden, maar we moeten hen wel kunnen kloppen, net zoals we onze andere concurrenten willen verslaan.”
Het speelschema met een wedstrijd in Kopenhagen tussen twee duels in Sint-Petersburg door gooit wel de hele planning overhoop. Bondscoach Roberto Martinez liet de optie om tijdens de groepsfase een tiental dagen in Noord-Rusland te verblijven duidelijk weerklinken. “We zullen zien. Ik heb nog geen tijd gehad om er met Roberto over te praten, maar die gesprekken zullen we dus wel houden”, hield de bondsvoorzitter toch nog wat de boot af. Hij lijkt net iets minder overtuigd dat de bondscoach. “Er zijn wel degelijk meerdere mogelijkheden: een basiskamp opzetten in Sint-Petersburg of simpelweg in Tubeke blijven. In Rusland hadden we een basiskamp in Moskou en moesten we ook na elke verplaatsing terugkeren. Dat zouden we nu ook kunnen doen, met als basiskamp Tubeke. We zullen zien wat de beste optie is.”

Bron: Belga