Loting EK 2020 - Rode Duivels krijgen Finland als derde tegenstander in groep B

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rode Duivels krijgen komend jaar op het EK in groep B naast Rusland en Denemarken als derde tegenstander Finland, zo wees de loting van zaterdagavond in de Romexpo in de Roemeense hoofdstad Boekarest uit. De Belgen, voor de derde keer op rij reekshoofd bij de loting voor een groot toernooi, waren op voorhand al zeker van een stek in groep B, met Rusland (in Sint-Petersburg) en Denemarken (in Kopenhagen) als tegenstanders. Enkel achter de naam van het vierde land in de groep stond nog een klein vraagteken. Na eliminatie van de andere mogelijkheden bleven enkel Wales en debutant Finland over. Uiteindelijk kwam Finland als overblijver uit de trommel, na de meeste geleide loting in de geschiedenis van het voetbal. Wales werd immers aan groep A toegewezen.

De troepen van bondscoach Roberto Martinez spelen hun openingswedstrijd op 13 juni in Sint-Petersburg tegen Rusland. Vijf dagen later volgt de tweede wedstrijd in Kopenhagen tegen Denemarken. Op 22 juni wordt de groepsfase afgesloten in Sint-Petersburg tegen Finland. De Rode Duivels staan dus voor heel wat verplaatsingen omdat ze geen twee wedstrijden op rij in Rusland afwerken.

Als de Belgen hun groep winnen, volgt er op 28 juni een achtste finale in het Spaanse Bilbao tegen een nummer drie uit de groepen A, D, E en F. De eventuele kwartfinale wordt dan op 3 juli in München gespeeld en dan kan Italië een mogelijke tegenstander zijn. Voor de nummer twee uit groep B vindt de achtste finale in Amsterdam plaats. De halve finales en de finale van EURO 2020 worden in het Wembleystadion in de Britse hoofdstad Londen gespeeld. Als de Engelsen tot in de finale zouden geraken, spelen zij vijf van hun zeven wedstrijden voor eigen publiek.

Met Finland stoten de Rode Duivels komend jaar in de groepsfase op een land dat zich voor de eerste keer kon plaatsen voor een groot toernooi. Finland kwam verrassend als nummer twee uit groep J, achter Italië, maar voor Griekenland en Bosnië-Herzegovina. Momenteel zijn zij de enige debutant op het toernooi, al kan daar na de play-offs nog wel verandering in komen. Voor de laatste zege van België tegen Finland moeten we al teruggaan naar 1968, in de kwalificaties voor het WK in 1970. In Brussel werd het toen 6-1. Nadien werd er in zeven interlands vier keer verloren en kwam er drie keer een draw uit de bus.

bron: Belga