Nieuwe Soedanese regering ontbindt partij van afgezette president al-Bashir

door
Belga
Leestijd 1 min.

De nieuwe regering van Soedan heeft de Nationale Congrespartij (NCP) van de afgezette ex-president Omar al-Bashir ontbonden. Dat werd bevestigd door de nieuwe eerste minister Abdullah Hamdok. Op Twitter zei premier Hamdok dat de burgers genoeg hebben van de NCP, "die de ontwikkeling van deze grote natie heeft geplunderd en belemmerd". Volgens Hamdok is de partij ontbonden om de waardigheid van de bevolking van Soedan te herstellen, niet uit wraak.

Soedan wordt momenteel geregeerd door de Soevereine Raad, die bestaat uit militairen en burgers, en een kabinet onder leiding van Hamdok. Volgens een officiële verklaring werd het besluit donderdag goedgekeurd op een vergadering van de Soedanese Soevereine Raad en de ministers.

Al-Bashir regeerde bijna 30 jaar lang het Afrikaanse land met ijzeren hand. Hij werd in april afgezet na maanden van massale protesten die waren uitgebroken tot een nationale protestbeweging. Al-Bashir wordt momenteel berecht wegens corruptie en zit in de gevangenis, net als verschillende andere overheidsambtenaren en belangrijke NCP-leden.

bron: Belga