Maltese premier weigert gratie voor zakenman

Maltese premier weigert gratie voor zakenman
Maltese premier weigert gratie voor zakenman

De Maltese premier Joseph Muscat heeft het verzoek tot gratie van een zakenman geweigerd, die beweert dat de gewezen stafchef van Muscat de opdracht had gegeven tot de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia. Zakenman Yorgen Fenech wil immuniteit in ruil voor informatie over wat hij over de zaak weet. Muscat kondigde vrijdag zelf aan dat hij de immuniteit aan Fenech weigert, in een persconferentie na een spoedzitting van het kabinet vrijdagochtend vroeg. Fenech stelde dat de moord op de journaliste het idee was van Keith Schembri, die tot maandag de stafchef van de premier was.

De premier zei dat er geen reden is om de gratie toe te kennen. De politiecommissaris en procureur zijn het eens met die beslissing, aldus nog Muscat.

Caruana Galizia werd op 16 oktober 2017 bij haar huis in Bidnija in haar auto opgeblazen. De 53-jarige journaliste deed onder meer onderzoek naar corruptie bij de regering en zakenlui op Malta en naar hun betrokkenheid bij een schandaal dat door de Panama Papers werd blootgelegd.

Bron: Belga