"Rusland en Oekraïne gaan gevangenen uitwisselen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland en Oekraïne gaan gevangenen uitwisselen. De beslissing daarover zou officieel aangekondigd worden op een top in Frankrijk tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodomyr Zelenski die zal handelen over het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat meldt het Russische nieuwsagentschap RBC op basis van bronnen die bij de gesprekken betrokken zijn. De leiders van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland komen op 9 december in Parijs bijeen om vooruitgang te boeken in het oplossen van het etterende conflict in Oost-Oekraïne. Het is de eerste keer dat Poetin en Zelenski elkaar zullen ontmoeten. Oekraïne zou bereid zijn 250 gevangenen vrij te laten in ruil voor 100 door de pro-Russische rebellen gevangen Oekraïeners, klinkt het.

Het gaat om de eerste top van de vier landen sinds 2016 in het zogenaamde "Normandië-formaat", waarbij Duitsland en Frankrijk optreden als bemiddelaars.

Zelenski werd in april verkozen, en heeft van het oplossen van het conflict met pro-Russische rebellen in het oosten zijn topprioriteit gemaakt.

In september wisselden Rusland en Oekraïne ook al gevangenen uit, onder meer militairen die betrokken waren bij de oorlog in het oosten van Oekraïne maar ook anderen die betrokken waren bij het conflict in de Krim.

Parijs wil op de top een nieuwe reeks van vertrouwenwekkende en de-escalatiemaatregelen bespreken.

De pro-Russische separatistische opstand in Oost-Oekraïne brak uit in 2014, toen Oekraïne meer bij het Westen begon aan te leunen. Rusland ontkent elke directe betrokkenheid, maar Poetin heeft wel gezegd bereid te zijn om de rebellen te vertegenwoordigen bij vredesgesprekken.

bron: Belga