Onrust Hongkong - Politie verzamelt gevaarlijk materiaal op polytechnische universiteit na bezetting

door
Belga
Leestijd 1 min.

De politie van Hongkong is donderdag de gebouwen van de polytechnische universiteit, die dagenlang bezet is, binnengegaan om molotovcocktails en ander gevaarlijke materiaal te verzamelen. Dat werd achtergelaten door de prodemocratische betogers. De bezetting van de polytechnische universiteit en andere universiteitscampussen in Hongkong begon op 1 november na de dood van een betogende student. Campussen werden met meubilair en geïmproviseerde muren geblokkeerd om de politie buiten te houden. Om zich te verdedigen gebruikten bezetters ook wapens als katapulten om van op afstand met molotovcocktails te gooien. Sommigen schoten met pijl en boog naar de politie. Een aantal universiteiten zagen zich genoodzaakt de lessen af te gelasten tot het einde van het semester.

Sinds vorige week werd de campus omsingeld door de politie. Een week eerder ging een poging van de politie om de Chinese universiteit van Hongkong te ontruimen, met geweld gepaard. Honderden betogers, journalisten en medische vrijwilligers werden opgepakt.

De voorbije dagen leken alle betogers de gebouwen te hebben verlaten. Donderdag gingen de politie en brandweer de gebouwen binnen om de materialen van de manifestanten te verzamelen. Het gaat onder meer om brandbommen en flessen chemicaliën, die de bezetters gestolen hadden uit universitaire laboratoria.

Als de specialisten stellen dat de site veilig is, zullen de gebouwen opgeruimd en schoongemaakt worden.

Bron: Belga