Wereldwijde klimaatstaking vindt gelijktijdig plaats in zeven Belgische steden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op vrijdag 29 november zetten de klimaatspijbelaars van Youth for Climate en Students for Climate voor de vierde keer hun schouders onder de Global Strike for Future, de wereldwijde klimaatstaking. Deze keer wordt er gelijktijdig betoogd in zeven verschillende Belgische steden. Bij de vorige drie wereldwijde klimaatstaking vonden er in de voormiddag veelal lokale acties plaats om dan in de namiddag samen te komen in Brussel voor een grote klimaatmars. Voor de vierde editie van Global Strike for Future pakken de klimaatjongeren en de ondersteunende organisaties zoals Workers for Climate, Teachers for Climate, Scientists, Grootouders voor het Klimaat en de vakbonden het anders aan. In de zeven steden Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen en Namen zal er op hetzelfde tijdstip, omstreeks 13.30 - 14.00 uur betoogd worden.

"We willen iedereen de kans geven om zijn of haar stem te laten horen door ook betogingen dichter bij huis te organiseren. Het klimaat gaat ons allen aan, dus moeten we ook allemaal samen onze stem laten horen", legt Toon Lambrecht van Youth for Climate uit.

De klimaatjongeren kwamen tot nog toe al 23 keer op straat om te betogen voor een betere en eerlijke toekomst, maar al 23 keer kregen ze geen concreet en ambitieus antwoord van de politici. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord streeft de klimaatdoelstelling van Parijs zelfs niet na.

"Het regeerakkoord is een klap in het gezicht van alle betogers. Alsof er een middenvinger wordt opgestoken naar het bestaande draagvlak", verklaart Yuni Mertens van Students for Climate.

bron: Belga