Waals gewest blokkeert factuur van 5 miljoen euro voor skeyes

door
Belga
Leestijd 1 min.

Wallonië blokkeert een factuur van 5,6 miljoen euro voor de federale luchtverkeersleider skeyes. Dat heeft minister Jean-Luc Crucke (MR), bevoegd voor Luchthavens, woensdag gezegd in het Waalse parlement. Op 19 december is een vergadering tussen de twee partijen gepland.

Volgens Crucke vraagt het Waalse gewest al sinds 2013 meer duidelijkheid over de facturen die skeyes doorstuurt voor de begeleiding van het vliegverkeer op de luchthavens van Luik en Charleroi. Die blijven maar de hoogte ingaan, stelde de minister vast. Hij erkende dat dit deels te maken heeft met de toename van het vliegverkeer. Maar toch: zijn kabinet gaf onlangs aan de krant Le Soir aan dat de gefactureerde bedragen tussen 2004 en 2011 meer dan verdrievoudigd zijn.

Daar komt bovenop dat de regionale luchthavens dit voorjaar zwaar geleden hebben onder de stakingen die de luchtverkeersleiding verlamden. Crucke had toen al een opschorting van de betaling van facturen aangekondigd. Die geldt nog steeds. "We wachten op meer duidelijkheid over de omvang van de facturen en zullen op basis daarvan onze houding bepalen", zei de minister.

Op 19 december staat een vergadering tussen het Waals gewest en skeyes gepland. Crucke zal er alvast zijn standpunt duidelijk maken. "Ik wil niet meer zien dat Waalse luchthavens gegijzeld worden door sociale acties die exclusief door Vlaamse werknemers worden gevoerd", klinkt het.

bron: Belga