Boze boeren blokkeren deel van ring van Parijs

Boze boeren blokkeren deel van ring van Parijs

In Frankrijk protesteren landbouwers voor een hoger inkomen. Zowat duizend boeren reden vanochtend met tractoren vanuit het noorden en het centrum van Frankrijk richting Parijs, met zware hinder op de snelwegen tot gevolg. Een deel van de ring van Parijs en straten in de binnenstad zijn deze middag geblokkeerd door de boeren. Dat melden de openbare omroep France Info en nieuwszender BFMTV. De Franse boeren zijn boos over de steeds strengere regels rond het gebruik van pesticiden en insecticiden en over de handelsvoorwaarden met grote supermarktketens, die ze als nadelig beschouwen. Ze kanten zich ook tegen vrijhandelsovereenkomsten met landen buiten de Europese Unie, die de import van goedkoop voedsel toelaten.

“We hebben de indruk dat iedereen ons wil komen zeggen hoe we onze job moeten doen, terwijl de boeren onvoldoende verdienen om van te leven”, aldus Christiane Lambert van landbouwvakbond FNSEA. Op televisiebeelden was deze middag te zien hoe de protesterende boeren de Champs-Elysées in het centrum van Parijs blokkeerden met hooibalen.

In Berlijn protesteerden gisteren duizenden boeren met tractoren tegen nieuwe milieuregels van de regering, in het bijzonder met betrekking tot insecten. In de Ierse hoofdstad Dublin protesteerden boeren vandaag ook voor de tweede dag op rij, wat zorgde voor een aantal geblokkeerde straten in het centrum van de stad. De Ierse boeren eisen betere prijzen voor runderen.

bron: Belga