Archeologen ontdekken 3.500 jaar oude doodskisten in Egyptische Luxor

Archeologen ontdekken 3.500 jaar oude doodskisten in Egyptische Luxor

Archeologen hebben in de Zuid-Egyptische stad Luxor drie houten doodskisten ontdekt die ongeveer 3.500 jaar oud zijn. Dat heeft het Egyptische ministerie van Oudheden vandaag bekendgemaakt. De doodskisten bevinden zich nog in goede staat en hebben gekleurde inscripties en hiërogliefen aan de buitenkant. Ze dateren uit de 18de dynastie (1550-1292 voor Christus). De bijna twee meter lange doodskisten werden door Franse archeologen ontdekt op de begraafplaats El-Assasif, zo zegt het ministerie nog. Zeker twee van de drie kisten waren bestemd voor vrouwen.

Vorige maand hadden archeologen op die begraafplaats ook dertig goedbewaarde en kleurrijke houten kisten met mummies gevonden, die dateren van 3.000 jaar geleden. Het ging toen om de belangrijkste vondst van intacte doodskisten sinds het einde van de negentiende eeuw.

Het Egyptische ministerie van Oudheden pakt regelmatig uit met archeologische ontdekkingen. Ze hopen daarmee onder meer het toerisme te herlanceren na jaren van politieke instabiliteit en aanslagen.

bron: Belga