Nederlandse tv-zender RTL schrapt realityshows na misbruik

De Villa
Foto RTL

Realityprogramma’s als Love- en Temptation Island zijn bijna niet weg te slaan van de buis. Toch is het bij de Nederlandse tv-zender RTL, de partner van VIJF voor onder andere ‘Temptation Island’, voorlopig afgelopen met dit soort datingshows.

Dat besliste RTL-directeur Peter van der Vorst nadat hij werd geconfronteerd met misstanden bij productiemaatschappij Blue Circle. De zenderbaas is onverbiddelijk: alle realityprogramma’s worden tot nader order opgeschort. Bij zowel RTL zelf als bij de producent zijn de verantwoordelijken op non-actief gezet.

#Boos

Vorige week werd bekendgemaakt dat het realityprogramma De Villa niet langer zal worden uitgezonden. Het nieuwe seizoen van deze datingshow was vanaf eind oktober te zien op RTL, maar kon op weinig goedkeuring rekenen van de kijkers. Vooral twee aanrandingen van vrouwelijke kandidaten leidden tot een storm van kritiek. Vanwege deze misstanden werd direct besloten om de rest van het seizoen niet uit te zenden.

Dit was kennelijk nog maar het topje van de ijsberg, gezien de geschrokken reactie van van der Vorst. Nadat hij werd geconfronteerd met de bevindingen van de YouTube-serie #Boos van Tim Hofman, trok hij direct het boetekleed aan.

Schaamtelijk

Volgens de directeur zijn de makers veel te ver gegaan met het pushen van de kandidaten van de programma’s. Hoewel details hierover pas morgen uitgezonden worden, is het voor van der Vorst in elk geval aanleiding om alle realityprogramma’s meteen op te schorten.

“Alle betrokkenen moeten zich kapot schamen”, vertelt hij geschrokken in een gesprek met RTL Nieuws. Over details blijft ook hij vaag. Kandidaten zouden door de producenten gepusht zijn en met behulp van alcohol bepaalde opdrachten krijgen om zich op een bepaalde onwenselijke manier te gedragen. Een manier die volgens van der Vorst, die net een half jaar is aangetreden als directeur, niet past bij wat RTL op televisie wil uitzenden.

En het blijft niet alleen bij De Villa. Ook de nieuwe seizoenen van Free Love Paradise en Temptation Island, waarvan de opnames al afgelopen waren, zullen tot nader order niet op de zender of bij Videoland te zien zijn. Twitteraar Mandy Ronda is blij met de beslissing. “We zouden met z’n allen WOEDEND moeten zijn en elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag afkeuren en bestraffen, als niet voorkomen”, tweet ze.

Guilty Pleasure

De directeur gaat tijdens het gesprek flink door het stof. Niet alleen gaan alle realityprogramma’s voorlopig niet door. Ook zijn er twee RTL-medewerkers die verantwoordelijk waren op non-actief gesteld. En ook voor de werknemers van Blue Circle die hier aan meewerkten zit er volgens hem iets soortgelijks aan te komen. Dat ook Temptation Island voor onbepaalde tijd wordt geschrapt kan niet op ieders goedkeuring rekenen. “Gaat RTL nu niet een beetje te ver? Ik ga Temptation Island wel missen,” vraagt een fan zich af.

Een onafhankelijk onderzoek moet alle lijken uit de kast halen binnen het hele genre ‘guilty pleasure’, zo moet in kaart worden gebracht wat er allemaal is misgegaan voor- en achter de schermen. Tot die tijd zal er op RTL geen plaats zijn voor de hedonistische liefdesperikelen in tropische vakantie-oorden.

België

Dan rest de vraag of ook de Belgische tv-zender VIJF de populaire datingshows van het programma gaat weren. De zender laat aan Het Laatste Nieuws weten niet dezelfde acties te ondernemen. “De beslissing van RTL om hun guilty pleasure-programma’s, zoals onder meer ‘Temptation Island’, voorlopig op te schorten naar aanleiding van een incident in de Nederlandse datingshow ‘De Villa’ staat los van onze producties voor komende seizoenen. De komende weken waren er bij SBS in Vlaanderen sowieso geen nieuwe datingshows gepland, maar ook dit staat hier los van.”

Bron: Metro Nederland