Europeanen kopen jaarlijks voor 30 miljard euro drugs

Europeanen kopen jaarlijks voor 30 miljard euro drugs

In de Europese Unie wordt elk jaar voor minstens 30 miljard euro aan drugs verkocht. Dat blijkt uit het derde EU Drug Markets Report van politieorganisatie Europol en het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA). Europol-topvrouw Catherine De Bolle jaagt achter de grootste drugsbazen. Er is een brede waaier aan soorten zuivere drugs beschikbaar op de Europese markt, en dat terwijl de prijzen de laatste jaren gelijk zijn gebleven of zelfs gedaald, zegt het rapport. Van de 30 miljard euro drugsbestedingen gaat 39 procent naar cannabis, 31 procent naar cocaïne en 25 procent naar heroïne.

“De beschikbaarheid van drugs is ongezien”, zegt De Bolle. Ze waarschuwt dat die lucratieve handel gepaard gaat met steeds meer geweld, ook in België. “Drugs vormen momenteel een van de grootste bedreigingen voor onze veiligheid en gezondheid. Het toegenomen geweld baart ons zeer veel zorgen.” Het typisch Zuid-Amerikaanse kartelgeweld waait zelfs over naar Europa, waarschuwt Europol.

De Bolle wil dan ook dat de beleidsmakers van de strijd tegen drugs een prioriteit maakt. “De aandacht van de politie ging de laatste jaren vooral naar migratie en terrorisme. Dat is zeer begrijpelijk, want het moest wel na de aanslagen en de migratiecrisis. Maar daardoor is een leegte ontstaan waar de georganiseerde criminaliteit gebruik van heeft gemaakt”, zegt ze.

Europol past een nieuwe globale aanpak toe op het drugprobleem. De Bolle jaagt met name achter de 125 “big bosses”. “De vele inbeslagnames zijn goed geweest, maar de aanpak moet dieper gaan”, legt ze uit. Om dat te bereiken, hamert de politieorganisatie vooral op nog meer informatie-uitwisseling binnen Europa en met andere landen.

bron: Belga