Belgian Cats kennen morgen hun opponenten in olympisch kwalificatietoernooi in Oostende

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische basketbalvrouwen zullen morgen om 14u met de spanning de loting voor de olympische kwalificatietoernooien volgen. De Cats zijn al zeker hun wedstrijden tussen 6 en 9 februari in eigen land in Oostende af te werken. Morgen wordt in het Zwitserse Mies de groepsindeling geloot. De poules zullen bestaan uit vier landen, zestien in totaal. Twaalf landen plaatsen zich voor de Olympische Spelen van volgende zomer in Tokio (26 juli-9 augustus). Het zou de eerste keer zijn dat de Belgische basketbalvrouwen naar de Spelen mogen.

Oostende is één van de vier gaststeden voor de kwalificatietoernooien. Verder wordt ook gespeeld in het Franse Bourges, het Servische Belgrado en het Chinese Foshan. Het is hierdoor al zeker dat België zeker niet uitkomt tegen Frankrijk, Servië en China, die net als de Cats in pot 2 werden geplaatst. De Cats kunnen ook Europees kampioen Spanje niet tegenkomen, dat door de International Basketbalfederatie (FIBA) automatisch bij het enige niet-Europese organiserende land, China, werd onderbracht.

Zo wordt de kans één op twee dat de Belgische vrouwen wel Japan treffen. Het organiserend land van de Spelen is, net als wereldkampioen Verenigde Staten, al zeker van zijn ticket voor het olympisch basketbaltoernooi, maar speelt het kwalificatietoernooi als voorbereiding. In de poules waarin de VS en Japan terechtkomen, zullen dus maar twee (extra) landen zich plaatsen voor de Spelen.

Pot 1 bestaat bij de loting uit de Verenigde Staten, Spanje, Australië en Canada. Pot 3 wordt bevolkt door Brazilië, Groot-Brittannië, Japan en Nigeria en pot 4 ten slotte bevat Zweden, Puerto Rico, Mozambique en Zuid-Korea.

Hetgeen ook vastligt tijdens de loting is dat de twee Afrikaanse landen in dezelfde poule zullen belanden en dat elke groep maximum twee Europese landen mag bevatten. Verder mag Japan niet in dezelfde groep belanden als de Verenigde Staten, Australië en China. Brazilië mag niet uitkomen tegen de Verenigde Staten of Canada.

Het olympisch basketbaltoernooi bestaat bij zowel de mannen als de vrouwen uit twaalf teams. Bij de mannen vechten nog 24 landen (zonder België) voor vier resterende tickets. Organiserend land Japan, wereldkampioen Spanje en verder ook Argentinië, Australië, Frankrijk, Iran, Nigeria en de Verenigde Staten zijn al gekwalificeerd.

bron: Belga