Mannen zien overspel sneller door de vingers dan vrouwen

Mannen zijn meer geneigd om overspel door de vingers te zien dan vrouwen: tot die bevinding kwam een recente studie van de BBC. 80 procent van de vrouwen ging akkoord met de stelling dat overspel "nooit aanvaardbaar is, in geen enkele situatie", tegenover slechts 64 procent van de mannen.
door
quentin.soenens
Leestijd 1 min.

83 procent van de meer dan 3000 respondenten ouder dan 16 uit het Verenigd Koninkrijk ging akkoord met de stelling dat ze een "aanzienlijke" verantwoordelijkheid voelden om trouw te zijn aan hun partner.

Hypocriet

Maar als het op overspel aankomt, zegt 80 procent van de ondervraagde vrouwen dat ze dat niet tolereren, onder geen enkele omstandigheid, tegenover 64 procent van de mannen. Tegelijk kwam aan het licht dat niet alle respondenten even consequent zijn in woord en daad: drie op de vijf deelnemers die aangaven dat overspel onaanvaardbaar is, hadden zélf al overspel gepleegd.

De studie kadert in een breed onderzoek gevoerd door de Britse openbare omroep BBC om meer inzicht te krijgen in het "morele raamwerk" van het Verenigd Koninkrijk anno 2019. Voorts bleek nog dat mannen meer geneigd zijn tot scheiden wegens overspel dan vrouwen.