Onrust Hongkong - Recordopkomst in de maak bij lokale verkiezingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Chinsese stadstaat Hongkong zijn om 14.30 uur lokale tijd (7.30 uur) al meer dan 1,7 miljoen inwoners opgedaagd in de stemlokalen voor de lokale verkiezingen. Hiermee stevent de stembusgang af op een recordopkomst. De lokale verkiezingen gelden dan ook als een belangrijke graadmeter van de stemming in de stad, waar er de voorbije maanden protesten waren tegen de regering en bij uitbreiding China. Volgens officiële cijfers nam al 42 procent van de stemgerechtigde inwoners deel aan de verkiezing, en dat met nog acht uur te gaan.

Dit cijfer ligt al tweemaal zo hoog dan de vorige lokale verkiezingen in 2015. In 2015 lag de opkomst op dat tijdstip op 20,97 procent of 654.657 mensen, zo meldt de Britse omroep BBC. In totaal namen toen 1,467 miljoen van de 3,1 miljoen stemgerechtigde Hongkongers deel aan de verkiezingen.

De districtsraden waarvoor zondag gestemd kan worden, beschikken amper over macht. Maar omdat het de jongste tijd tot steeds gewelddadigere botsingen tussen de politie en radicale betogers kwam, overstijgt deze verkiezing het lokale belang. De protesten in Hongkong zijn tegen de regering gericht, tegen het als brutaal beschouwde politieoptreden en tegen de groeiende invloed van de communistische leiding in Peking in de voormalige Britse kroonkolonie. Hongkong wordt volgens het principe "één land, twee systemen" autonoom bestuurd onder de soevereiniteit van China.

Bij de verkiezingen van zondag kunnen 4,13 miljoen stemgerechtigde Hongkongers over 452 districtsraadzetels in de achttien districten beslissen. Er zijn meer dan duizend kandidaten. De telling van de stemmen begint meteen na de sluiting van de stembureaus om 22.30 uur plaatselijke tijd (15.30 uur). De eerste uitslagen worden in de nacht van zondag op maandag verwacht.

bron: Belga