Archeologen graven gemummificeerde leeuwenwelpjes op in Egypte

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Saqqara, een necropolis uit het Oude Egypte nabij hoofdstad Caïro, hebben archeologen een bewaarplaats met daarin gemummificeerde dieren aangetroffen. Het gaat onder meer om ibissen, heilige vogels bij de Oude Egyptenaren, en vijf katachtigen. Eerste studies suggereren dat het gaat om leeuwenwelpjes. De aankondiging gebeurde vandaag tijdens een persconferentie door minister van Antiquiteiten Khaled al-Anani. Er werden ook 75 houten en bronzen standbeelden van katten gevonden, in verschillende vormen en maten. In houten dozen zaten gemummificeerde katten, en er waren eveneens standbeelden van andere dieren zoals mangoesten en kleine krokodillen.

De resultaten van de voorlopige tests op twee van de kattenmummies hebben uitgewezen dat het gaat om leeuwenwelpjes van acht maanden. Als die resultaten bevestigd worden, "is het de eerste keer dat in Egypte intacte gemummificeerde leeuwenwelpjes ontdekt zijn", aldus Mostafa Waziri, topman van de Hoge Raad van Antiquiteiten. Tot nu zijn enkel skeletten van leeuwen gevonden.

De leeuwenmummies zouden in de zevende eeuw voor Christus begraven zijn.

In de bekende necropolis van Saqqara zijn honderdduizenden dieren geofferd en achtergelaten in graven.

De voorbije maanden heeft Egypte een reeks ontdekkingen aangekondigd die moeten helpen om de toeristische sector in het land, een belangrijke bron van inkomen, te doen heropleven.

bron: Belga