Roemenië: aftredend president Klaus Iohannis favoriet om zichzelf op te volgen

Presidentsverkiezingen Roemenië - Aftredend president Klaus Iohannis wint met ruime cijfers
Presidentsverkiezingen Roemenië - Aftredend president Klaus Iohannis wint met ruime cijfers

De aftredende Roemeense president Klaus Iohannis (60), die twee weken geleden de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won, blijft ook favoriet om de tweede ronde te winnen en dus zichzelf op te volgen. Hij neemt het zondag in de beslissende ronde op tegen de sociaaldemocratische ex-premier Viorica Dancila. Iohannis behaalde 37 procent van de stemmen, Dancila behaalde 23 procent.

Iohannis is sowieso nog steeds de grote favoriet voor de verkiezingen. Hij krijgt de steun van de nieuwbakken regeringspartij PNL, de Nationale Liberale Partij, van premier Ludovic Orban.

Een debat tussen beide kandidaten kwam er niet: Iohannis weigert naar eigen zeggen in debat te gaan met “iemand wiens partij geregeerd heeft tégen de Roemenen, een partij die de regels van de rechtsstaat met de voeten treedt”. Het leverde Iohannis behoorlijk wat kritiek, maar ook steunbetuigingen, op.

De opkomst in de eerste ronde was met 46,66 procent trouwens de laagste in dertig jaar.

Het is al enkele jaren politiek turbulent in Roemenië: het parlement gaf maandag de nieuwe regering onder leiding van Orban nipt het vertrouwen. Orban volgt Dancila op als premier. Toen haar regering viel, was dat al de derde onder leiding van sociaaldemocraten die er voortijdig de brui aan gaf sinds de verkiezingen eind 2016. De regering-Orban zal besturen tot de volgende verkiezingen, die binnen het jaar moeten plaatsvinden. Maar er zijn ook vervroegde verkiezingen in de lente mogelijk.

Orban hoopt samen met Iohannis het land te zuiveren van corruptie, die welig tiert, ook in politieke middens.

Bron: Belga