Drie verdachten opgepakt in Ibizaschandaal in Oostenrijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het zogeheten Ibizaschandaal rondom de Oostenrijkse voormalige vicekanselier Heinz-Christian Strache zijn drie verdachten opgepakt. Dat is vernomen van het openbaar ministerie in Wenen. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Ze werden dinsdag opgepakt na huiszoekingen en zitten nu in voorlopige hechtenis. Meer informatie verstrekte het openbaar ministerie niet, maar volgens Oostenrijkse media komen de verdachten uit de omgeving rond een privédetective die een sleutelrol zou hebben gespeeld in de in het geheim opgenomen Ibizavideo.

Het schandaal was eind mei van dit jaar de aanleiding waarom de coalitie van de centrumrechtse ÖVP van kanselier Sebastian Kurz en de extreemrechtse FPÖ van Strache uit elkaar spatte. Op de video uit de zomer van 2017 is die laatste te zien. Hij hengelt bij een vrouw die zich voorstelt als de nicht van een Russische oligarch, urenlang naar illegale partijfinanciering, in ruil voor vette overheidsopdrachten.

Strache hield de eer aan zichzelf, en met hem stapten de FPÖ-ministers op zodat de regering haar parlementaire meerderheid kwijt was. Er werden vervroegde verkiezingen uitgeschreven, maar kanselier Kurz moest uiteindelijk ook zelf aftreden nadat vrijwel alle politieke partijen in het Oostenrijkse parlement een motie van wantrouwen tegen hem hadden gesteund.

Kurz won de verkiezingen van eind september, en onderhandelt momenteel met de Groenen over de vorming van een nieuwe regering.

Bron: Belga