Amerikaanse sancties tegen Iraanse minister voor internetcensuur

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten hebben sancties uitgevaardigd tegen de Iraanse minister van Telecom Mohammad Javad Azari Jahromi, voor "zijn rol in de grote internetcensuur" in het land. "De Iraanse leiders weten dat een vrij en open internet hun onwettigheid onthult. Ze proberen dus de toegang tot het internet te censureren om de antiregeringsmanifestaties te onderdrukken", aldus de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin. Washington bestraft de minister voor zijn verantwoordelijkheid in de beperking van "de toegang tot het internet, inbegrepen populaire berichtenapplicaties die tientallen miljoenen Iraniërs toelaten verbonden met elkaar en de buitenwereld te blijven", aldus Mnuchin.

Met de Amerikaanse sancties worden alle bezittingen van de minister in de Verenigde Staten geblokkeerd. Ook mag geen enkele Amerikaanse burger of bedrijf met hem zaken doen.

De Iraanse regering rantsoeneerde vorige week de benzine en verhoogde tegelijk de brandstofprijzen vanwege de economische crisis die door de Amerikaanse sancties tegen het land ontstaan is. Het kwam over heel Iran tot protesten, waarbij tankstations en overheidsgebouwen in brand gestoken werden. Vooralsnog bevestigden de autoriteiten de dood van vijf mensen, maar de VN vrezen dat de repressie tientallen slachtoffers maakte.

Het internet is er al meerdere dagen geblokkeerd. Functionarissen en persagentschappen meldden dat het internet gradueel zal worden hersteld.

Bron: Belga