"Vlaamse meerderheid in federale regering hangt af van N-VA"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Of er een federale regering komt die een meerderheid heeft aan Vlaamse kant, hangt af van de N-VA. Dat zegt CD&V-kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi, die de N-VA oproept haar verantwoordelijkheid te nemen. Volgens N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys probeert informateur Paul Magnette (PS) een paarsgroene regering op poten te zetten, zonder Vlaamse meerderheid. Of hij daarin zal slagen, hangt af van CD&V en Open Vld, zei Parys deze ochtend.

Sammy Mahdi, die met Joachim Coens om het voorzitterschap van CD&V strijdt, legt de bal echter terug in het kamp van de Vlaams-nationalisten. "Ons standpunt is duidelijk: wij werken aan een regering die het liefst een Vlaamse meerderheid heeft, maar of die er komt, hangt niet van ons af, wel van de N-VA. Ik hoop dat ze daar hun verantwoordelijkheid neemt, want we hebben hen nodig als we een Vlaamse meerderheid willen", zei Mahdi in De Ochtend op Radio 1.

Of er een paarsgroene of paarsgele coalitie komt, hangt af van de manier waarop de N-VA zich gedraagt, aldus Mahdi. "Ik kan alleen maar hopen dat die partij zich constructief opstelt, stopt met het spreken over 'Grand Canyons' (tussen haar en de PS, red.) en stopt met verlengingen spelen van de campagne die op 26 mei werd afgesloten. Als dat gebeurt, vorm ik heel graag front met iedereen die mee wil werken aan een constructieve regering op federaal niveau."

Mahdi zei nog dat de CD&V "niemands knechtje" is, "niet van de N-VA, en niet van de PS".

bron: Belga