Donald Tusk draagt vrijdag 29 november macht over aan Charles Michel

Donald Tusk draagt vrijdag 29 november macht over aan Charles Michel

Vrijdag 29 november zal uittredend voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk tijdens een ceremonie symbolisch de macht overdragen aan zijn opvolger, voormalig Belgisch premier Charles Michel. Dat delen beiden vandaag mee. Na de Europese verkiezingen van einde mei moesten enkele Europese topfuncties opnieuw ingevuld worden. Voor het voorzitterschap van de Europese Raad, dat de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten verenigt, viel de keuze op Charles Michel. Op 1 december gaat hij officieel aan de slag voor zijn eerste mandaat van 2,5 jaar, dat één keer kan worden verlengd.

Als ‘president-elect’ reist Michel al enkele weken de Europese Unie rond om zijn oor te luister te leggen bij de Europese leiders. Volgende vrijdag krijgt hij echt de sleutels in handen van de hoofdzetel van de Europese Raad in de Brusselse Wetstraat. Michel en Donald Tusk zullen er ook het personeel van het secretariaat-generaal van de Raad toespreken.

Terwijl Michel de sprong van het Belgische naar het Europese niveau maakt, blijft Tusk Europees actief. Gisteren werd hij verkozen als de nieuwe voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), de partij van de Europese christendemocraten en conservatieven.

bron: Belga